¡HOLA!
Czyli ciasto marchewkowe.
Wiele osób nigdy nie słyszało o tym cieście, ale wszyscy ci szczęśliwcy, którzy mieli okazję spróbować tego wypieku niejednokrotnie do niego powracają. W latach 60-tych szał na ciasto marchewkowe ogarnął całe Stany Zjednoczone, ponieważ jest tanie i dziecinnie proste w wykonaniu. Niemożliwe jest zepsucie go. Jest niesamowicie miękkie, wilgotne i puszyste. Po prostu genialne w swojej prostocie. Samo w sobie nie jest zbyt słodkie, dlatego idealnie komponuje się ze słodziutką, białą polewą. Ten oryginalny wypiek potrafi zniknąć ze stołu w rekordowym tempie i nic dziwnego - jest po prostu przepyszne. :D
Marchewka jest warzywem, które zawiera mało kalorii i bardzo dużo minerałów. Stanowi jedno z głównych źródeł witaminy A, która jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost, budowę mocnych kości oraz kondycję naszych oczu. Wzmacnia naszą odporność. Regularne spożywanie marchwi ma pozytywny wpływ na naszą cerę, która staje się bardziej promienna, zarumieniona i wygląda po prostu zdrowiej. Obecność witaminy A w organizmie neutralizuje wypadanie włosów. Marchew zawiera również witaminy E, K, C, większość witamin z grupy B oraz miedź i fosfor. Najwięcej witamin znajdziemy w świeżo wyciśniętym soku marchwiowym, ale ciasto też warto zjeść. :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
190g cukru trzcinowego
185ml oleju słonecznikowego
300g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
400g tartej marchwi
Polewa:
1 opakowanie serka Philadelphia lub mascarpone (z mascarpone polewa będzie słodsza)
szklanka cukru pudru
50g masła
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180stC. Formę o średnicy 24cm nasmarować masłem i wysypać mąką. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i miksować, aż do połączenia składników. Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. Na końcu dodać tartą marchew. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do formy i piec przez godzinę.
Wszystkie składniki potrzebne na polewę dokładnie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto można po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne, ma zdecydowanie wyjątkowy smak. Czasami dodaję do niego też bakalie, a polewę robię z białej czekolady i posypuję płatkami owsianymi:) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń