środa, 11 lipca 2012

Chili con carne

¡HOLA!

Czyli chili z mięsem. 
Znane na cały świat, klasyczne danie z mielonego mięsa z fasolą, papryką i chili. Każda meksykanka robi je na własny sposób. Ma być szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i wyżywić całą rodzinę, która w Meksyku do małych nie należy. :) Wbrew pozorom to danie można je bardzo łatwo 'odchudzić' poprzez użycie chudej wołowiny dobrej jakości i dodanie mnóstwa warzyw. Można je podawać z plackami tortilli, ryżem i oczywiście guacamole, czyli przepyszną pastą z avocado. Wersja, którą dostałam od znajomego Meksykanina miała znacznie więcej chilli i kminu rzymskiego. Ja zmniejszyłam ich ilość, aby potrawa była odpowiednia również dla najmłodszych i osób, które nie przepadają za ostrą kuchnią meksykańską.
Czerwona fasola bardzo często polecana jest wegetarianom, gdyż zawiera więcej białka niż mięso, jednakże jest to białko uboższe w aminokwasy. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, fosforu, potasu, wapnia i zbawiennego dla urody cynku. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.
Jak już wspominałam papryka jest jedynym warzywem, które wraz ze wzrostem temperatury nie traci cennej witaminy C, której zawiera najwięcej spośród warzyw. Zbawiennie wpływa na koloryt cery. Jest niskokaloryczna. Jest niezwykle cennym źródłem beta-karotenu (którego najwięcej jest właśnie w papryce czerwonej), witaminy E, K i z grupy B oraz potas, wapń, magnez i fosfor.
W kukurydzy znajduje się bardzo zgrany duet przeciwutleniaczy - selen i witamina E. Selen ułatwia wchłanianie i wzmaga działanie witaminy E. Selen zapobiega nowotworom, a witamina E jest powszechnie znana jako witamina młodości, gdyż zapobiega powstawaniu zmarszczek. Kukurydza jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu i żelaza. Za sprawą potasu wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru.



Składniki, 6-8 porcji:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki sproszkowanego chili
2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu, czyli charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy)
2 łyżki oregano
900g mielonej chudej wołowiny
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 kostki bulionu wołowego
2 duże czerwone papryki
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki kukurydzy 
woda
sól, pieprz

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na małym ogniu. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać chili, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać mieloną wołowinę, zarumienić z każdej strony. Dodać pomidory z puszki. Dodać kostki bulionu. W razie potrzeby dolać trochę wody. Przykryć pokrywką i gotować przez ok 20 minut (w zależności jakie mamy mięso). Paprykę pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wciąż gotować pod przykryciem do czasu, aż papryka będzie miękka. Mieszać całość od czasu do czasu. Po kwadransie dodać fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować całość przez 5 minut.
¡Que aproveche!
 

2 komentarze:

  1. uwielbiam! Chili con carne jest boskie! Często taki farsz wkładam do tortilli albo smażę naleśniki na slono. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Jestem ogromnie wdzięczna za Wasze komentarze. Czytam wszystkie. :)
Na wszelkie pytania staram się zawsze odpowiadać, a na blogi komentujących zaglądać.
Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem - podpisz się. Będzie nam łatwiej. :)
Komentarze obraźliwe, wulgarne, pisane wyłącznie w celu autoreklamy oraz szeroko pojęty spam - będą usuwane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...