¡HOLA!
Czyli ciasto gruszkowe.
Przedwczoraj dostałam w prezencie kilogram gruszek. Co prawda bardzo malutkich, ale niczym niepryskanych gruszek. Stwierdziłam, że grzechem byłoby je zmarnować, bądź po prostu zjeść. Musiałam coś z nich zrobić i padło na ciasto. Takie zwyczajne, maślane, słodko-korzenne, przywodzące na myśl dzieciństwo ciasto. Wykonanie go również jest dziecinnie proste, a co więcej, znika w zastraszającym tempie. :D
Gruszki są bardzo wartościowymi owocami i wbrew powszechnie panującej opinii, nie są ciężko strawne. Są nawet niskokaloryczne, a przy tym bogate w witaminy i minerały. Najwięcej znajdziemy w nich potasu, trochę witaminy D, witaminy C oraz te z grupy B, ale także fosforu, wapnia, sodu, magnezu, miedzi, żelaza, boru oraz jodu. Gruszki dzięki zawartości boru wpływają korzystnie na pracę naszego mózgu. Wspomagają trawienie. Dzięki obecności jodu świetnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Te pyszne owoce mają nawet właściwości przeciwgorączkowe, a napar z gruszek jest cudownym lekiem na przeziębienie. :)
Składniki:
Ciasto:
200g masła
200g cukru
200g mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Gruszki:
750g gruszek
2 średnie kwaśne jabłka (opcjonalnie, dodają ciekawego smaku)
40g masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki masła
bułka tarta do posypania formy
cukier puder
Obrać gruszki i jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło z cukrem. Dodać gruszki i gotować tak długo, aż sok wyparuje (ok. 5-7 minut). Dodać cynamon. Należy mieszać często ale delikatnie, żeby nie rozwalić gruszek. Po ok. 3 minutach wrzucić jabłka i dalej gotować, aż sok z gruszek wyparuje (jabłko musi być delikatnie twarde). Po upływie czasu zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło
zmiksować z cukrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodawać
po jednym jajku. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć z masą
gruszkową. Formę o średnicy 27cm wysmarować masłem i posypać bułką
tartą. Przełożyć do niej ciasto i piec przez 40-45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 190stC. Podawać posypane cukrem pudrem. Świetnie też
komponuje się z lodami waniliowymi oraz sosem malinowym.
gruszki = pychotka
OdpowiedzUsuńjestem jak najbardziej za
wpraszam się :)
ach, bardzo mi miło. zapraszam! :D
Usuńmniam mnia pychotka;
OdpowiedzUsuń